Akce „Vyčisti les 2022“

Proč jsme se připojili k IV. ročníku soutěže Vyčisti les (stránka soutěže: vycistiles.cz)

S dětmi v našem oddíle se v rámci výprav pohybujeme v lesích po celé naší krásné zemi a nejsme lhostejní k množství odpadků a divokých skládek, které zde jsou bohužel k vidění. Mnozí lidé si vůbec neuvědomují, že zaneřáděním přírody –  lesů, si vlastně sami sobě podřezávají větev. Jakoby nestačilo, že naše smrkové porosty systematicky ničí kůrovec, (a i to je vlastně „dílo“, které vzniká na základě chování člověka). Naše aktivita je logicky nejvíce vyvíjena v okolí naší táborové základny Medvědín ve Sloupu v Čechách. Pytel na odpadky je již běžnou výbavou každého vedoucího či instruktora, který odchází na hru do lesa. Největší zátěž prožívá les v okolí Medvědína v letních měsících, kdy do Sloupu přijíždějí stovky rekreantů z celé ČR na nedaleké koupaliště. Aby to nebylo málo, tak v „okurkové sezóně“ přijdou se svým „příspěvkem“ i někteří „místní“, když vyvezou do lesa nepotřebné a rozbité věci, neboť to mají do Sběrného dvora „daleko“ a na oficiální skládce musí za odpad dokonce platit nějakou tu korunu! Naposledy se tak stalo  v březnu 2022, kdy jsme v lese naložili tři plné přívěsné vozíky, které jsme odvezli na skládku. Naším příspěvkem je i výsadba nových stromků (například na jaře 2021).

Láska k přírodě, její pochopení a především její ochrana, je jedním ze základních pilířů našeho oddílu. Snažíme se děti vést tak, aby ochrana přírody nebyla jen omílaným heslem, ale aby se jim „dostala pod kůži“.

Jak jsme se do soutěže zapojili? Při návratu ze dne „otevřených dveří 2022“ v oboře Vřísek u České Lípy objevily děti divokou skládku poblíž Žízníkova, pomohly sesbírat pohozený nepořádek a uložit jej k přilehlé silnici, rovněž tak nebyly lhostejné k odpadkům, které kdosi „uklidil“ k lesní cestě směrem od Sloupu na Lindavu, naplněné pytle následně donesly na naší táborovou základnu do kontejnerů. Z akce jsme  vytvořili fotky, tak  třeba budeme inspirací i pro někoho dalšího.

Co můžeme vyhrát?  Při čištění lesa určitě nejde v první řadě o nějakou fyzickou či finanční odměnu, má li mít tato činnost opravdu váhu, musíme si především uvědomit proč to děláme a měla by to být systematická, nikoli jednorázová činnost. V tomto případě ale agentura GetFound.cz, která soutěž pořádá, oslovila partnery soutěže, a díky nim můžeme získat za tuto činnost i finanční prostředky ve výši 8.000 Kč na podporu naší činnosti.

Partnery soutěže: Astratex.cz – spodní prádlo a plavky pro děti, ženy a muže – 5000 Kč  Bezvaplenky.cz – plenky, hračky a potřeby pro maminky – 5000 Kč  Cashbot.cz – peníze pro podnikatele – 5000 Kč                                                     Frutiko.cz – dárky z ovoce a čokolády, kytice a dorty – 5000 Kč   Invia.cz – zájezdy a dovolené po ČR a za hranice – 5000 Kč   KLůžkoviny.cz –  povlečení, prostěradla a vše do bytu – 5000 Kč                                             Pravebio.cz –  bio a šetrné produkty pro celou rodinu – 5000 Kč   Rigalli.cz – čokolády, cukrovinky a slané lahůdky – 5000 Kč